Het nieuws dat Lindsey Buckingham dor de andere leden van Fleetwood Mac is gezet, komt inderdaad als de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel.
Ook de reden verbaast: Buckingham zou er een afwijkende mening op na houden over een tournee. Dat schrijft althans Rolling Stone, die het nieuws als eerste bracht via de site.
Wel blijkt er al op 4 april een tweet te zijn geweest van Billy Burnette, tussen 1987 en 1996 lid van de groep. Toen was Buckingham overigens zelf uit de groep gestapt., in later jaren gevolgd door zowel Stevie Nicks als Christine McVie.
Burnett kondigde Buckingham’s vertrek aan, maar zijn bericht verdween ook weer van zijn tijdlijn. Bovendien volgen wij hem niet op Twitter en blijkbaar zijn we niet de enigen, want het nieuws werd nergens opgepikt….
Het nu door de groep verspreide persbericht verschaft overigens bijzonder weinig duidelijkheid: behalve de summiere mededeling dat de groep Buckingham ‘het allerbeste’ wenst, staat er niets inhoudelijks over de breuk.
Wel staat er de al even verrassende mededeling over zijn vervanging. Niet alleen zijn dat twee zangers-gitaristen, maar bovendien zijn dat Neil Finn, ooit de zanger en songschrijver van het uiteindelijk zeer goede Crowded House, en Mike Campbell, sologitarist van Tom Petty’s Heartbreakers.
Ook staat er dat de band ‘opgewonden is muzikale talenten van het kaliber van Mike Campbell en Neil Finn te verwelkomen in de Mac-familie.’ en: ‘Fleetwood Mac is altijd een creatieve evolutie geweest. We kijken ernaar uit die gedachte te eren tijdens de aankomende tournee.’
Of dat nog niet genoeg is, verklaarde Mick Fleetwood ook nog dat Fleetwood Mac altijd een verbluffende collectie songs was gespeeld door een unieke mix van talenten. Het jammen met Mick en Neil toonde aan dat de fameuze ‘klik’ er was en dat dit de juiste combinatie van mensen is om verder te gaan in de Fleetwood Mac-stijl.’
Wij hebben daarbij allerlei gedachten: toen Stevie Nicks recent niet met de groep op tournee wilde, werd ze er niet uitgezet. Daarnaast was Lyndsey Buckingham zeker verantwoordelijk voor een derde van de hits van de band, maar sinds zijn toetreden in 1974 zeker ook voor het geluid ervan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het overigens nog altijd niet op cd uitgebrachte album Buckingham Nicks, waarop dezelfde productietechnieken worden gebruikt als op groepsalbums én waarop bovendien dezelfde mix staat van ballads en springerige rocksongs.
Tenslotte is het ook nog zo, dat Lyndsey Buckingham en oerlid Christine McVie verleden jaar een duoalbum maakten, waarop John McVie en Mick Fleetwood de ritmesectie waren in de meeste de songs. Dat versterkte het idee, dat Stevie Nicks zorgde voor obstructie en de andere vier en dus maar het beste van maakten……