Europa en de VS hebben de tekst van het eerste internationale handelsakkoord over de bescherming van intellectuele eigendom in het internettijdperk klaar. Doel is dat onder meer de internationale strijd tegen het downloaden via het internet een impuls krijgt.
Het ACTA (Anti-Couterfeiting Trade Agreement) zal ondertekend door de VS en de EU-landen, maar ook door Japan, Singapore, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Mexico, Marokko, Zuid-Korea en Zwitserland.
Het verdrag is hoofdzakelijk gericht op de handel in namaakproducten en grote producenten van namaakproducten als China doen voorlopig nog niet mee, maar er staat ook een hoofdstuk in over het internet. Met name de Amerikaanse content-industrie wilde strenge maatregelen tegen downloaders van muziek.
In de Verenigde Staten geldt al sinds 1998 de DCMA (Digital Millennium Copyright Act), een wet die strenger is dan de wetgeving op dit gebied in de meeste Europese landen.
Veel burgerrechtenactivisten waren er bang voor dat het internet een soort politiestaat zou worden. Ook het Europees Parlement maakte zich zorgen om ACTA, vooral omdat het document in het geheim tot stand kwam. Deze definitieve versie wordt dan ook gezien als een nederlaag voor de Verenigde Staten.
Wel staat er in de tekst dat landen zich zullen inspannen om samenwerking te stimuleren tussen bedrijven op het gebied van schending van auteursrechten. In de praktijk betekent dat dat providers afspraken maken met de content-industrie over het afsluiten van gebruikers die in overtreding zijn. In Ierland is al een three strikes out-regeling ingevoerd en in Engeland start provider Virgin binnenkort een experiment met verschillende partijen uit de content-industrie. De angst was én is dat ISP’s zo gedwongen worden op te treden als particuliere beveiligingsdiensten.
Die vorm van handhaving van auteursrecht ligt echter veel minder gevoel bij het Europees Parlement dan nieuwe wetten. In het recent aangenomen rapport van de Franse Europarlementariër Gallo wordt meer steun aanbevolen voor de creatieve industrie.
Daarin worden vrijwillige afspraken tussen providers en de content-industrie voorgesteld.
De definitieve tekst van het akkoord is overigens vrij vaag en laat de deelnemende landen veel vrijheid. Volgens de Europese Commissie hoeft in de EU-landen geen wet te worden gewijzigd, maar moeten andere ACTA-partners wel hun wetgeving en regels aanpassen. Daardoor zullen Europese bedrijven beter beschermd zijn in die landen.
Het is het eerste internationale handelsakkoord over het afdwingen van het recht van intellectueel eigendom en is ook het eerste internationale akkoord over eigendomsrechten in het internettijdperk. Op internationaal niveau bestond tot nu toe alleen het Trips-akkoord van de WTO (Wereld Handels Organisatie). Dat gaat over bepaalde aspecten van intellectuele eigendom in internationale handel.
Veel providers en torrent-sites vreesden dat wie driemaal betrapt werd op illegaal downloaden, geen internetabonnement meer zou kunnen krijgen. Deze regel mág echter worden toegepast door de ondertekenende landen, maar dat is niet verplicht. Ieder land is vrij in de keuze in de bestrijding van illegaal downloaden.
Een tweede vrees die ronddwaalde op internet was dat douanebeambten alle mp3-spelers zouden controleren op illegale muziek of films. Ook die vrees is onterecht.
Website Torrentfreak – een kritische website op het gebied van illegaal downloaden en de bestrijding daarvan – oordeelt over deze verdragstekst: “Wat ooit gevreesd werd als verdrag dat de globale copyright lobby veel macht zou geven, is inmiddels afgezwakt tot een paar pagina’s breed te interpreteren aanbevelingen. Een eerste indruk zegt dat er weinig zal veranderen op het gebied van file-sharing.”
De elf ACTA-partners hopen echter dat ACTA de norm wordt in het afdwingen van rechten van intellectueel eigendom.
Eerdere stukken over het ACTA vind je elders op deze site.