Paul McCartney’s inmiddels bijna mythische Höfner-bas is teruggevonden.

Die symmetrische Höfner 500/1-bas kocht McCartney in 1961 in Hamburg voor dertig pond en bespeelde hij op de eerste twee lp’s van de Beatles, dus ook op hits als ‘Love Me Do’ en ‘She Loves You’.

Hij werd gestolen uit een busje in de Londense buurt Notting Hill op 10 oktober1972 en was sindsdien spoorloos.

Nu is het instrument opgespoord door het Lost Bass Project, een initiatief uit 2018, waarbij allerlei fans informatie uitwisselden.

Verleden jaar kreeg dat initiatief nieuwe vleugels doordat het veelvuldig in de publiciteit kwam, wat weer nieuwe tips opleverde.

 Door dit vliegwieleffect werd niet alleen

de naam van de dief bekend, maar ook die van de kroegbaas die hem daarna in zijn bezit had en uiteindelijk ook die van iemand in  Sussex die ‘in een rijtjeswoning’ woont.

Wat deze kwalificatie er precies toe doet is onduidelijk, behalve dat dat huis een zolder heeft en dat de bewoner zich herinnerde dat daar een oude bas stond.

Toen hij of zij de bas bekeek, was al gauw duidelijk om welke bas het ging en Paul McCartney heeft inmiddels bevestigd dat het inderdaad om zijn gestolen exemplaar gaat: de firma Höfner heeft de echtheid ervan vastgesteld.

De site van McCartney meldt uiteraard dat hij ‘ongelooflijk dankbaar’ is zijn instrument terug te hebben.

Opvallend is dat het instrument nog altijd in de oorspronkelijke instrumentenkoffer zat in  originele staat was.

Ook schreef het Lost Bass Project in het persbericht dat de bas weliswaar gerepareerd moet worden om hem weer bespeelbaar te maken, maar dat dat geen problemen hoeft op te leveren.

Eerdere berichten over de zoektocht van de Lost Bass Project en over Paul McCartney vind je in de categorie nieuws.