Op 20 september as. verschijnt dan eindelijk toch ‘Birdcatcher II’, het tweede soloalbum van toetsenist Roel Spanjers.

Vermoedelijk verwachtten niet veel mensen dat hij dat tweede album nog eens zou maken, maar ik heb er in ieder geval jaren op gehoopt: ‘Birdcatcher’ maakte in 2006 indruk op me en ik besprak het dan ook met veel enthousiasme voor muziekmagazine Heaven, terwijl ik er sinds het begin van Kippenvel in mei 2007 songs van draaide én draai: de eerste keer was dat in de zesde aflevering van Kippenvel op 12 juni 2007.

Spanjers speelde ondertussen bij veel rootsartiesten uit binnen- en buitenland mee, zowel in de studio als op het podium: Terry Evans, JW Roy, Dayna Kurtz, Ricky Koole en in de Southern Aces, de door songschrijver en gitarist Jack Hustinx samengestelde begeleidingsband van Malford Milligan, op wiens ‘I Was a Witness’ hij een grote rol had in het geluid.

In 2017 maakte hij met Frédérique Spigt samen de EP ‘The Road’, waarop hij twee nummers zong, maar dat was de laatste keer dat hij uit zijn dienende rol kroop, hoewel zijn toetsen ook op dat album bepalend zijn.

Net als op ‘Birdcatcher’ bleek daarin nog maar eens dat, Spanjers een hoge, weemoedige stem heeft én een enorme voorliefde voor muziek uit het Amerikaanse zuiden: The Band, Allen Toussaint en Bobby Charles bijvoorbeeld.

De laatste maanden nam hij hij met drummer en producer Gabriël Peeters, gitarist Eric van Dijsseldonk en een aantal gastmuzikanten tien nieuwe songs op.

Onder die gasten is bijvoorbeeld Malford Milligan.

Inmiddels is een eerste single uit: ‘Hand over Fist (Halcyon Days)’. Die maakt met zijn tekstuele weemoed nieuwsgierig naar de het album:

www.youtube.com/watch?v=g-t5B0cRf94

de tracklist:

Back for More

Hand over Fist (Halcyon Days)

Birdcatcher’s Lament

Moral High Ground Blues

The Fool That I Am

Your Pain Is My Pain

Falling Short

See Them Off

The Ballad of Peetie Wheatstraw (Devil’s Son-in-law)

Right Road

Eerdere berichten over Roel Spanjers vind je in de categorieën nieuws en concerttips.

Mijn recensies van ‘Birdcatcher’, ‘The Road’ en ‘I Was a Witness’ vind je in de categorie recensies roots.