Laurie Anderson brengt op 30 augustus voor het eerst in vijf jaar een nieuw album uit, ‘Amelia’.
Het gaat om een conceptalbum over Amelia Earhart, de legendarische vrouwelijke piloot uit de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw.
Zij raakte vermist tijdens een vlucht rond de wereld in 1937 met navigator Fred Noonan. Sindsdien duiken regelmatig berichten op dat de resten van hun vliegtuig gevonden zouden zijn, maar sluitend bewijs daarvoor is er nog altijd niet. Mede daardoor groeide Earhart uit tot een icoon.
‘Amelia’ zal maar liefst 22 nummers tellen. Daarop spelen onder anderen violist en arrangeur Rob Moose en gitarist Marc Ribot mee, net als de Filharmonie Brno. Dat orkest stond onder leiding van Dennis Russel Davies.
Anderson schrijft erover in een persbericht: ‘The words used in Amelia are inspired by her pilot diaries, the telegrams she wrote to her husband, and my idea of what a woman flying around the world might think about.’
Inmiddels is ‘Road to Mandalay’ uit, een voor Anderson kenmerkend nummer met meanderende muziek en haar dromerige, ogenschijnlijk ervan losstaande parlando:
www.youtube.com/watch?v=QzCeXZsdbls
Earhart was al eerder het onderwerp van songs. Singer-songwriter Ian Matthews is koploper, want met Plainsong en solo nam hij vier songs over haar op. Het eerste album van Plainsong uit 1972 heette ‘In Search of Amelia Earhart’, maar was desondanks geen conceptalbum.
Wel waren twee songs direct aan haar gewijd en kon het nummer ertussenin ook op haar worden betrokken: de nummers zes, zeven en acht op dat album waren respectievelijk ‘Amelia Earhart’s Last Flight’ van Dave McEnery uit 1939, de klassieke gospelsong ‘I’ll Fly Away’ van Albert E. Brumley uit 1929, die al helemaal niets met Earhart of een vliegtuig te maken had, en Matthews’ eigen ‘True Story of Amelia Earhart’.
Daarin bezingt hij de theorie van Fred Goerner, die in zijn boek ‘The Search for Amelia Earhart’ uit 1966 probeerde te bewijzen dat Earhart en haar navigator Fred Noonan spionnen waren voor het Amerikaanse leger. Na hun crash zouden ze uiteindelijk gevangen genomen zijn door het Japanse leger en ze zouden in gevangenschap overleden:
https://time.com/archive/6630263/books-sinister-conspiracy
Ook Joni Mitchell, Gretchen Peters en Rebecca Pronsky scheven en zongen over de vrouw die vooral door haar mysterieuze verdwijning uitgroeide tot een symbool van vrouwelijke onafhankelijkheid.
Dat biedt me dus een uitgelezen kans om De rode draad uit Kippenvel 455 van 3 augustus 2016 nog eens te draaien, maar dan met die song van Plainsong, want die had ik destijds nog niet…
Eerdere berichten over Amelia Earhart uit juli 2015, juli 2013 en augustus 2012 is nog altijd terug te lezen in de categorie Nieuws, al valt ons ook nu weer op, dat dat altijd in de zomer was: misschien inderdaad toch tijdens komkommertijd…