De Red Clay Strays brachten hun eerste album in 2022 uit in eigen beheer.

Het duurde dus even voordat ‘Moment of Truth’ aan deze kant van de Atlantische Oceaan werd ontdekt, maar goede muziek is tijdloos en dat geldt zeker ook voor  deze vijfmansgroep uit Alabama.

Pop-Eye’s Johan Dollekamp maakte er ex-Shiner Twin Jack Hustinx op attent en die tipte op zijn beurt mij weer. Er zijn dan ook overeenkomsten te horen in de muziek van de Red Clay Strays en die op de drie onvolprezen albums van de Shiner Twins, de beste americanagroep de Nederland ooit had.

De twaalf nummers op dat album zinderen door de emotionele zang van Brandon Coleman, terwijl hij net als Zach Rishel en Drew Nix gitaar speelt. Met drummer John Hall en bassist Andrew Bishop spelen zij songs die blues, soul en gospel combineren en waarin de vijf ruimte laten, zodat Coleman’s zang centraal kan staan, net als de even felle als sfeervolle gitaarpartijen van Rishel en Nix.

Het is een onwaarschijnlijke wending voor een groep die vanaf 2016 covers speelde en bestond uit Bishop, Nix en Coleman en het geld voor hun debuut bijeen bedelden via een crowdfundingsactie.

Pas een jaar na het uitkomen werd single ‘Wondering Why’ een hit via het vaak terecht verguisde TikTok en het nummer kwam terecht in de Billboard Hot 100.

Ik heb de cd dus inmiddels alsnog besteld…

Inmiddels hebben ze een contract met RCA Records en is hun tweede album klaar: ‘Made by these Moments’ komt uit op 26 juli, maar inmiddels zijn al twee singles verschenen.

Waar je van ‘Wanna Be Loved’ al een goede ballad is, voldoet die kwalificatie niet voor ‘Devil in my Ear’: daarin sluiten tekst en muziek op een beklemmende manier op elkaar aan dat Coleman een existentiële angst bezingt.

Dat komt door zijn wanhopige zang en de gitaren van Rishel en Nix, die laten horen wat Coleman zingt:

‘Wanna Be Loved’

www.youtube.com/watch?v=tKSRUjwMLxk

‘Devil in my Ear’

www.youtube.com/watch?v=wr5Tm4f_jtg

Het is dus een groep om in de gaten te houden: in augustus komen de Red Clay Strays naar Europa voor optredens, maar voorlopig zijn er alleen vijf concerten in Ierland en het Verenigd Koninkrijk aangekondigd en een op 25 augustus op Het Sound of Nashville Open Air-festival in Keulen….

tracklist ‘Made by these Moments’:

Disaster

Wasting Time

Wanna Be Loved

No One Else Like Me

Ramblin’

Drowning

Devil in my Ear

I’m Still Fine

On My Knees

Moments

God Does