Phil Manzanera heeft een carrièreoverzicht aangekondigd bestaande uit een selectie van zijn solowerk van de afgelopen vijftig jaar onder de nogal prozaïsche naam ’50 Years of Music’.

Dat gegeven is op zich interessant, al zullen veel mensen zich toch op het hoofd krabben: had ik  Phil Manzanera dan moeten kennen?

Dat is meteen ook zijn tragiek, want hij was en is in de eerste plaats bekend als de gitarist van Roxy Music.

Die groep bestond van 1971 tot 1975 en van 1979 tot 1989 om in 2001 voor een derde keer te worden geformeerd en in 2014 een stille dood te sterven..

Daarnaast en daarna was Manzanera solo actief en deze box bevat dan ook elf van zijn voor deze gelegenheid geremasterde soloalbums, negen niet eerder uitgebrachte bonustracks en een boek van honderd pagina’s.

In totaal maakte hij overigens minstens meer dan twintig albums, dus dit is in ieder geval een scherpe selectie.

Onder die niet eerder uitgekomen nummers is er minstens een dat bevestigt dat Manazanera toch vooral de gitarist van Roxy Music was: ‘Impossible Guitars’ is een liveopname van die groep.

Inmiddels is het iets meer dan negen minuten lage ‘Listen Now (Velvet Season and the Hearts of Gold)’- remix uitgekomen, maar dat is wel een héle zit:

www.youtube.com/watch?v=0vyUNURAYAg&t=550s

’50 Years of Music’ komt uit op 1 november.

Manzanera heeft dan weer wel een heel interessante levensloop. Daarover schreef hij in ‘Revolución To Roxy’, waarin hij de geschiedenis van zijn familie beschrijft van 1492.

Eerdere berichten over Roxy Music en inderdaad over Manzanera zelf vind je in de categorie nieuws.