JBM07
vorm én vent
Op zijn vierde soloalbum zette singer-songwriter Jaap Boots twaalf songs en twee instrumentaaltjes. Die nam hij op met multi-instrumentalist en producer Marg van Eenbergen op piano, orgel, glockenspiel of mellotron, terwijl een drumcomputer af en toe een drummer speelde, Peter Asselbergs soms gitaar en/of bas en Mischa de Vos incidenteel piano.
Ondanks die muzikanten zijn de natuurlijk vloeiende melodieën meestal teruggebracht tot hun essentie en boeien ze, maar leiden niet af. Ook als Boots refereert aan Neil Young and Crazy Horse’ gruizig meanderende gitaarrock of Bruce Springsteen’s akoestische, folky ballads krijgen de teksten de nadruk. Die zingt Boots peinzend, melancholiek of vol vuur: meer nog dan op ‘Zal de hemel’, ‘Afkuil’ en ‘Terug naar zee’ is in veel nummers de stilte bepalend, ook in zijn herhaalde afrekening met The Boss.
Boots snijdt dan ook grote thema’s aan:
sommige bezingt hij expliciet, andere klinken door bij goed luisteren. Zo belijdt hij zijn heimwee naar zijn dagen als radio-dj net zo goed als die naar zijn naar zijn programma luisterende geliefde (‘alleen jij weet wie ik ben’), hekelt hij de uitwassen van de moderniteit (‘lage landen blues’) neemt hij met spijt afscheid (‘kus me’) en verwoordt hij zijn liefde onvoorwaardelijk (‘wil je’): die song is de ring voor zijn geliefde, zo zingt hij.
Dat Boots recent kanker overwon, meldt hij impliciet in ‘donkere wolken’. In ‘carpe diem’ klinkt door dat de dood van zijn vader hem dwingt gretig verder te leven, al lijkt hij in de Bergense duinen in de verte juist zijn al eerder overleden moeder te zien (‘voorbij’).
Boots’ hertaling van Nick Cave’s ‘Into My Arms’ sluit naadloos aan op zijn eigen nummers, want hij vangt diens grote gevoelens in even vanzelfsprekende als ontroerende woorden, terwijl hij Ramses Shaffy en hun beider thuisstad stijlvol eert in het impressionistische en jazzy ‘Mist in Amsterdam’.
Tussendoor zingt hij hoe hij samenvalt met optreden (’de zanger’) en in ‘ergens op de wereld’ op melancholieke beatlestoetsen hoe we allen ooit zullen thuiskomen. Boots maakt zo de cirkel rond: hij woont in zijn songs.
****1/2
Andere berichten over Jaap Boots vind je in de categorieën Concerttips, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Andere rootsradio en De rode draad.
De recensie van ‘Terug naar zee’ vind je in de categorie Recensies roots en Kippenvels liveoptredens.
Mijn als eerbetoon aan Boots in zijn stijl geschreven recensie van ‘Bambalam, 30 rockgedichten’ vind je natuurlijk in de categorie Muziekboeken.