De Engelse sessiebassist Herbie Flowers is op donderdag 5 september overleden op 86-jarige leeftijd. Een doodsoorzaak is niet bekend gemaakt.

Flowers wordt in de meeste necrologieën alleen genoemd vanwege zijn baspartijen in Lou Reed’s ‘Walk on the Wild Side’. Die gingen inderdaad de popgeschiedenis in en worden nu bijvoorbeeld ook nog misbruikt in een tv-commercial.

Bijzonder aan die baspartij was, dat hij zowel contrabas als elektrische bas speelt, wat een bijzonder geluid oplevert. Zelf zei hij overigens dat hij op die manier twee keer betaald kreeg. Daarbij moeten we ons geen buitenhuizen of tropische eilanden voorstellen en zelfs geen nieuwe auto, want het leverde hem eenmalig zeventien pond op en dat was ook in 1972 geen groot bedrag…

Ook was hij daarvoor al de het geluid bepalende bassist op David Bowie’s ‘A Space Oddity’:

https://www.guitarworld.com/features/listen-to-herbie-flowers-on-david-bowies-space-oddity

Flowers begon al in 1956 te spelen toen hij in militaire dienst was. Dat was op tuba, een instrument dat meer bassisten als tweede instrument bespelen.

Daarna was hij nog enige tijd bassist op de oceaanstomer Queen Victoria II, maar in de jaren zestig speelde hij op heel veel sessies voor producenten als Gus Dudgeon, Toni Visconti en anderen.

Hij had dan ook al een hele carrière achter de rug, toen hij in 1969 de groep Blue Mink oprichtte, Hun grootste hit had was ‘Melting Pot’.

Ook daarna speelde hij tijdens sessies met talloze groten als Elton John, David Bowie, George Harrison Ringo Starr en Cat Stevens en was hij in 1977 de bassist in Marc Bolan’s T. Rex. Later richtte hij ook de instrumentale groep Sky op met klassiek gitarist John Williams

In een interview uit 2012 blijkt dat hij dat alles laconiek heeft overleefd en nog altijd plezier heeft in muziek maken, maar ook in andere dingen:

https://www.greatbritishlife.co.uk/magazines/sussex/22600013.interview-bassist-herbie-flowers