De Amerikaanse zanger-gitarist Jeff Pankenhorn komt naar Nederland om songs af te schrijven en ze daarna op te nemen.

Hij doet dat met Jack Hustinx en dien Southern Aces, de band met wie Hustinx twee albums maakte met de ook al uit Austin afkomstige zwarte zanger Malford Milligan.

Plankenhorn en Hustinx kennen elkaar dan ook vanuit Austin, ook vanwege hun gezamenlijke bewondering voor Stephen Bruton. Via Hustinx kende Plankenhorn ook de albums van Milligan met de Southern Aces, want die groep trad nooit in de VS op.

De Southern Aces gaan op zijn verzoek met Hustinx als bandleider en akoestisch gitarist bijna ongewijzigd de Utrechtse studio van Eric Spanjers in: de groep bestaat voor deze opnamen uit drummer Fokke de Jong, bassist Roelof Klijn, toetsenist Roel Spanjers en nieuwe leadgitarist Raymond Nijenhuis.

Plankenhorn is in Austin en omstreken een grote naam en maakte in iets meer dan twintig jaar vijf albums, waarvan het in 2023  verschenen ‘Alone at Sea’ in ieder geval wel in Nederland wordt gedistribueerd, al veroorzaakte het onbegrijpelijk genoeg geen schokgolf.

Dat is jammer, want het is een uitzonderlijk goed album, waarop Pankenhorn niet alleen heel goede songs zette, maar ze ook nog eens prachtig speelde met goede sessiemuzikanten, ze emotioneel zong en met producer en gitarist Colin Linden voor fijne gitaarsolo’s zorgde.

In de VS vond het wel veel weerklank, waardoor Plankenhorn de afgelopen maanden bijna onafgebroken toerde.

Er is dan ook alle reden uit te kijken naar dat nog op te nemen album, al kun je je voorlopig troosten met ‘Alone at Sea’.

Als je regelmatig naar Kippenvel luistert, heb je daarvan al regelmatig songs gehoord.

Mijn recensie ervan vind je in de categorie recensies roots. Ook de recensies van de twee albums van Malford Milligan & the Southern Aces, ‘Life Will Humble You’ en ‘I Was A Witness’, vind je daar.

Enkele andere berichten over Plankenhorn vind je in de categorie nieuws.