De ex-leden van Pink Floyd en Sony Music zouden er bijna uit zijn: de rechten op de muziek van een van de grootste popbands aller tijden zouden van eigenaar wisselen voor een bedrag tussen de 400 en 500 miljoen dollar (361 en 451 miljoen euro).

Het gaat uiteraard om niet bevestigde geruchten, maar als het zover zou komen, is dat verrassend: tot nu toe leek er geen sprake van te zijn door de al decennia durende ruzie tussen Roger Waters enerzijds en David Gilmour en zijn vrouw Polly Samson anderzijds.

Waters bekritiseert Israël, de VS en Oekraïne regelmatig in meer dan krasse termen, waarbij zijn opmerkingen makkelijk voor antisemitisch kunnen worden versleten vanwege vergelijkingen die hij trekt tussen het Israëlische beleid inzake de Palestijnen en nazi-Duitsland, noemt de Rissische invasie in Oekraïne ‘niet onuitgelokt’ en hemelt president Poetin regelmatig op.

Dat wekt niet alleen de woede van de Gilmours, maar schrikt ook investeerders af.

Dat Sony nu toch zou proberen de Pink Floyd-rechten te kopen, is wel in lijn met de eerdere aankoop van de rechten op het werk van Bob Dylan, Bruce Springsteen en Queen, hoewel het in dat laatste geval de Noord-Amerikaanse rechten erop niet in de aankoop zaten.

Eerdere berichten over het beleggen in muziek vind je in de categorie Dossier: crisis in de platenindustrie.

De ruzie tussen Waters en de Gilmours kun je teruglezen in de categorie nieuws, net als andere berichten over Pink Floyd.