In New Orleans is al op 29 augustus bassist George French overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van corona. Hij was 79 jaar oud.

French groeide op in het New Orleans van de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen daar in de schaarse opnamestudio’s en op de vele podia rhythm-and-blues werd gespeeld, maar hij luisterde ook naar de moderne jazz van die dagen.

Als tiener werd hij al door Dave Bartholomew ingehuurd om te bassen tijdens opnamesessies met Fats Domino in de studio van Cosimo Matassa. Misschien speelde daarbij ook een rol dat hij Bartholomew’s neef was, maar dat is speculatie.

Ook speelde hij mee op New Orleans-klassiekers als ‘Trick Bag’ van Earl King, ‘Barefootin’’van Robert Parker en ‘Handa Wanda’ van Bo Dollis and the Wild Magnolias en werd hij daarmee direct deel van de roemruchte muziekgeschiedenis van de City That Care Forgot.

Later speelde hij in Willie Tee and the Souls, Bob French and the Continentals en Red Tyler and the Gentlemen of Jazz en zijn eigen George French Trio.

Verder was hij te horen op opnames van Bob French and the Storyville Jazz Band, The Dukes of Dixieland en het James Rivers Quartet.

Ook had hij in de Crescent City een reputatie als soulvol zanger.

Hij trad jaarlijks op met een eigen groep op het New Orleans Jazz and Heritage Festival.

WWOZ, de publieke omroep van New Orleans, heeft een video van zo’n inderdaad wel erg jazzy optreden uit 2018 online staan, waarin French dienend speelt in een bezetting met drums, piano, gitaar en saxofoon, maar af en toe ook zingt:

https://www.wwoz.org/blog/1101526