New West Records NW8585

warme weemoed

Op hun vierde groepsalbum zetten The Deslondes dertien songs. Die vormen weer net zo’n rootsy geheel als de nummers op ‘Ways and Means’ (2022), hun comebackalbum na een pauze van jaar van vijf jaar waarin Sam Doores en Riley Downing soloalbums uitbrachten.

Net als op hun vorige schreven niet alleen die twee, maar ook bassist Dan Cutler en gitarist, steelgitarist en violist John James Tourville nummers voor dit album, inclusief nieuwe drummer Howe Pearson. Hij vervangt drummer-toetsenist Cameron Snyder, die genoeg had van het toeren. Pearson past goed in het geluid van de band: hij speelde eerder bij Hurray For The Riff Raff, waarin Downing en Cutler ook al eens speelden. Verder bewijst hij zich direct als componist met twee songs.

Verrassend genoeg nam de groep ook een versie op van

JJ Cale’s akoestische miniatuurtje ‘Drifter’s Wife’, dat ze veranderden in een slepende ballad en als slotnummer op hun album zetten.

Stilistisch verbreedden The Deslondes hun palet van door folk, blues, soul en gospel beïnvloede ballads door drie vrij traditionele countrynummers, zo teruggrijpend op de dagen van The Tumbleweeds, de countrygroep die Doores en Cutler in New Orleans vormden.

‘Find The Ground’ heeft echter ook een prominent zoemend orgel, maar ‘Old Plank Road’ lijkt direct geïnspireerd door de vroege Johnny Cash en ook ‘Line To Go’ kent met zijn bepalende steelgitaar sterke countryinvloeden.

Die laatste song heeft dan weer die slepende meerstemmige zang en een veranderende melodie, karakteristieken van The Deslondes. Die trekken het dus richting de muziek van The Band, ook op hun vorige een duidelijke invloed. In ‘Pour Another Round’ dragen Tuba Skinny’s New Orleans-blazers daaraan eveneens bij.

De heel verschillende leadzangers Downing en Riley zingen teksten waarin vaak wordt omgekeken naar vroeger dagen van de groep én van de liefde. Zo maakten The Deslondes een voor hen kenmerkend en melancholiek album dat even gelaagd als tijdloos is.

***1/2

Eerdere berichten over The Deslondes vind je in de categorie nieuws.