Nu fans nog tot november moeten wachten op de fysieke release van ‘Woodland’ is deze combinatie van songs en interview van Gillian Welch en Dave Rawlings voor de NPR extra interessant, al waren deze 53 minuten anders ook de moeite van het bekijken meer dan waard.

Welch en Rawlings vertellen niet alleen bijvoorbeeld over hun nieuwe song ‘Hashtag’, maar ook over de reden waarom het duo jarenlang alleen naar Welch heette en over de roemruchte geschiedenis van hun Woodland-studio, waar ooit de Nitty Gritty Dirt Band ‘Will the Circle Be Unbroken’ (1972) opnam en Neil Young ‘Comes a Time’ (1978), door een tornado werd verwoest in 2021 en hoe ze jaren besteedden aan het weer opbouwen van de studio.   

Ook spelen ze songs van die nieuwe: ‘Empty Trainload of Sky’ ‘Hashtag’, ‘Lawman’ en ‘Howdy, Howdy’. Ze zitten tegenover elkaar, zoals ze tijdens corona in hun woonkamer ook gezeten zullen hebben, hun nummer spelend alsof ze alleen voor elkaar bestemd zijn: het geluid is kaal, maar hun gitaren vullen elkaar aan en hun stemmen kringelen om elkaar heen en zo laten de twee horen én zien dat ze hun eigen muzikale universum hebben geschapen.

Ze sluiten af met het bloedmooie ‘What we Had’, dat muzikaal een meer dan oppervlakkige gelijkenis toont met Neil Young’s ‘Lotta Love’, van ‘Comes a Time’, inderdaad:

https://livesessions.npr.org/videos/gillian-welch-and-david-rawlings-world-cafe-full-interview-performance