Zip Records

vallen en opstaan

Op haar eerste Nederlandstalige album zette Birgit Schuurman tien songs die ze opnam met toetsenisten en producers Rob Peters en Huub Reijnders. Die schreef ze met in totaal negen anderen, maar met gelouterde americanazangeres Stephanie Struijk en de eigenzinnige singer-songwriter Iris Penning heeft ze twee verrassende schrijfpartners gekozen. Struijk was bij een song betrokken, de nog veel te onbekende Penning schreef maar liefst vier keer mee.

Schuurmans teksten zijn persoonlijk, maar haar muziek ondersteunt die in een aantal nummers niet: de titelsong heeft bijvoorbeeld na een akoestisch intro een bepalende beat, waarmee met moderne stijlen naar de radio wordt geknipoogd, net als in ‘Laat ’t nou maar’, ‘Net te laat’ en ‘Eigenlijk best goed’. Dat dwingt Schuurman ook om op de onafwendbare maat te zingen, terwijl ze in andere nummers met een knap overslaande stem haarzuiver kan trekken aan de woorden.

In het van een strijkkwartet voorziene tekst van ‘Als je hier maar naast me ligt’ levert dat een emotionele sfeer op, juist doordat ze

zingt over somberte en wanhoop, net als in de met Struijk geschreven, door piano en cello bepaalde afscheids-ballad ‘Nu ik ga’, het met Penning gecomponeerde, soepel-weemoedige ‘Geef me over’ en het liefdeslied ‘Ik wil niet slapen’, dat Schuurmans schreef met Linda Schöne en Robert D. Fisher.

In het met Schöne en Sjoerd de Vries geschreven ‘Ga’ blijkt overigens, dat een dwingend ritme met avontuurlijk instrumenten wel degelijk kan overtuigen: een donker klinkend piano-intro, dreigende drums in de breaks en venijnige gitaren versterken daarin Schuurmans emotionele zang over wanhoop en vastbeslotenheid. Dat blijkt ook in ‘Samen dansen’, van Schuurman Huub van Loon en Nienke Leone van der Velden, waarin echoënde beats en breaks met strijkers elkaar afwisselen.

Ook in de muzikaal minder originele songs blijven de door Schuurman gezongen teksten echter overeind, want ze zingt zowel expressief als evocatief en overtuigt daarmee als zowel een technisch knappe als een gevoelvolle zangeres.

***1/2

.