Over pianist Nicky Hopkins is de documentaire ‘The Session Man’ gemaakt. Die gaat op 5 november as. in première op meerdere streamingdiensten.

Daarin wordt het leven van het onofficiële zesde lid van de Rolling Stones geschetst: Hopkins was een van de oorspronkelijke leden van de Jeff Beck Group, speelde tussen 1967 en 1981 op bijna ieder album van de Stones mee en speelde ook op bijvoorbeeld albums van The Who, allerlei albums van Amerikaanse groepen en op soloalbums van alle vier de Beatles.

Regisseur is Mike Treen, die vijf jaar over de film deed. Dat kwam doordat de financiers niet in de rij stonden voor zijn documentaire:

‘They want films about Eric Clapton, Keith Richards, Mick Jagger. So when you mention Nicky Hopkins, they go, ‘Well, he’s not a name.’ And you go, ‘But that is the point!’ So that’s why it’s taken us five years.’

Richards, Jagger, Pete Townshend, Peter Frampton, Bill Wyman, Dave Davies en vele, soms verrassende anderen0 verleenden hun medewerking wel makkelijk, zegt Treen.

Zo kan hij een beeld schetsen van de man die klassiek piano studeerde aan de Londense Royal Acadamy of Music, maar sessiemuzikant werd in plaats van lid van een groep door de ziekte van Crohn, een darmziekte die zijn leven bepaalde.

Ook schildert ‘The Session Man’ Hopkins’ pogingen een solocarrière te starten. Treen stelt dat dat vooral het werk was van Hopkins’ eerste vrouw, maar dat hij er zelf eigenlijk niet eens echt in geloofde, al kreeg hij op zijn in feite tweede soloabum ‘The Tin Man Was A Dreamer’ hulp van George Harrison en Mick Taylor.

 Ook met een volgend album kwam die solostatus er niet, maar die documentaire kwam er uiteindelijk dus wel….

De film vertelt vast ook hoe hij bij Scientology terecht kwam en misschien ook over zijn relatieve succes in Japan als componist van soundtracks:

www.thesessionmanfilm.com