Ken Caillat, samen met Richard Dashut geluidstechnicus en producer van Fleetwood Mac’s klassieker ‘Rumours’, spant een proces aan tegen het met Tony bekroonde toneelstuk ‘Stereophonic’.

Daarin zouden namelijk letterlijke stukken tekst terug te vinden zijn uit zijn memoires ‘Making Rumours’ uit 2012.

 In ‘Stereophonic’ gaat het over een popgroep die wordt verscheurd door relaties, ruzies en drank en drugs en die toch op het punt staan door te breken. 

Volgens Caillat heeft schrijver David Adjmi ‘heart and soul’ van ‘Making Rumours’ gekopieerd, zodat het ‘substantially similar’ is. 

Niet alleen is het verhaal bijna identiek, zo stelt Caillat, ook het feit dat het perspectief van het stuk ligt bij de twee producers en geluidstechnici zorgt voor meer dan toevallige gelijkenissen, ook doordat een van de twee eigenlijk de hoofdpersoon van het stuk is.

Deze Grover werkt voor het eerst met de groep en wordt tijdens de opnamen van geluidstechnicus tot producer gemaakt.

Ook zijn er overeenkomsten tussen de dialogen in zijn boek en het toneelstuk, zo beweren de processtukken.

Zo zegt Christine McVie in Caillat’s boek:

‘We don’t want to have to come in and listen every time we try out something different. We want you guys to start paying attention to tempos and keys and tuning and other important things and help us out here.’

In het stuk zegt karakter Holly tegen Grover; ‘I don’t have time to come in there and ‘have a listen’ every bloody time we lay something down… Why can’t you be listening to us and paying attention to what’s going on in here? You start paying attention to the tempo and the key and the instruments and give us a little fucking help.’

Ook zegt Grover steeds: ‘Wheels up’ bij de start van opnamesessies, net als Caillat dat deed en zit er in het boek en het toneelstuk een scène waarin Lindsey Buckingham/Peter kwaad wordt op Caillat/Grover en zijn keel dichtknijpt. 

Adjmi zou ‘Making Rumours’ een ‘uitstekend boek’ hebben genoemd en bovendien al eerder plagiaat hebben gepleegd in een andere voorstelling, al leidde dat niet tot een veroordeling. Die voorstelling werd als parodie gezien.

Caillat vindt verder dat het toneelstuk de mogelijkheden schaadt zijn boek te verfilmen. Op de mogelijke verfilming van ‘Stereophonic’ anticipeert Caillat ook: ook dat zou niet alleen opnieuw een inbreuk zijn op zijn copyright, het zou ook de kansen op zijn eigen film verkleinen.

Deze zaak wordt ongetwijfeld vervolgd…

Eerdere berichten over Fleetwood Mac en over de tv-serie Daisy Jones & the Six vind je in de categorie nieuws.

De recensie van het onverkrijgbaar geachte, maar desondanks te koop zijnde album Buckingham Nicks vind je in de categorie recensies singer-songwriter.