In een videoboodschap op Instagram heeft Bruce Springsteen duidelijk zijn steun uitgesproken voor de Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en zich ook principieel gekeerd tegen Donald Trump in J.D. Vance.

Dat deed hij in een even logisch opgebouwde als hartstochtelijke toespraak, zittend in een of andere typisch Amerikaanse en toevallig geheel lege ‘diner’ en voor de gelegenheid gekleed in een kenmerkend alledaags geruit jackje.

Hij roemde daarin ook Amerika uitgebreid, maar zei ook dat er veel werk aan de winkel was om de gemeenschappelijke waarden en de ‘geweldige verhalen die een groot land maken van de VS’ opnieuw verteld moeten worden. Daarbij kwam Springsteen tot de voor hem logische conclusie dat dat tijd, hard werken en intelligentie vergt, maar ook vrouwen en mannen van wie de harten worden geleid door een ‘nationaal goed’.

Donald Trump noemde hij de gevaarlijkste presidentskandidaat die er tijdens zijn leven is geweest:  zijn minachting voor de onschendbaarheid van de grondwet, de democratie, de wet en het vreedzaam overdragen van de macht zouden hem volgens Springsteen voor eeuwig moeten diskwalificeren voor het presidentschap.

Zijn boodschap is een schoolvoorbeeld van een goed opgebouwd en afgerond betoog waarin Springsteen hart en hoofd combineert en alleen daardoor al het bekijken en beluisteren meer dan waard:

Eerdere berichten over Bruce Springsteen met en zonder E Street Band vind je in de categorie nieuws, Dossier crisis in de platenindustrie, Dossier politiek en popmuziek en rootsmuziek op radio, tv en internet.