TimeZone TZ2679

www.littlesteveandthebigbeat.com

tweede leven

De in 2013 opgerichte rhythm-and-blues-formatie Little Steve and the Big Beat bracht in dat jaar al een ep uit en in 2016 het album ‘Another Man’, maar een opvolger kwam er tot nu toe niet: deze elf songs vormen dus een soort comeback, al traden drummer Jody van Ooijen, bassist en co-producer Bird Stevens, tenorsaxofonist Martijn van Toor, baritonsaxofonist Evert Hoedt plus zanger-gitarist en co-producer Steven van der Nat de afgelopen jaren wel regelmatig op.

Opener ’99 LBS’ swingt even energiek als stijlvast, doordat Van Ooijen, Stevens, Van Toor en Hoedt allen ritmische, in elkaar grijpende partijen spelen achter de felle, nasale zang en de korte venijnige solo van Van der Nat.

Ook in de andere songs

leggen drums en bas een swingende basis die wordt verrijkt door de saxofoons. Die spelen trouwens ook tegen het ritme in en soleren bevlogen. Hun spel staat echter altijd in dienst van de nummers en dus van de zang en solo’s van de gezichtsbepalende Van der Nat.

Dat geldt ook voor ballads als ‘Anna Lee’ en ‘Circles’: daar beoefenen de Van Ooijen, Stevens, Van Toor en Hoedt de kunst van het weglaten met verve. Het resulteert in sfeervolle, onvoorspelbare nummers met ruimte voor Van der Nats puntige gitaar en zijn emotionele stem. De vijf stoppen veel gevoel in hun relatief compacte, melodisch afgeronde nummers: niet alleen zang en gitaar van Van der Nat, maar ook de saxofoons van Van Toor en Hoedt lopen ervan over.

Van der Nat zingt lekker los over de lusten en de lasten van de liefde, maar is in het instrumentale ‘Tired of Moaning’ zijn thematiek blijkbaar even beu. Dat leidt tot geïnspireerde solo’s van Van Toor, Hoedt en hemzelf.

Zo maakten Little Steve and the Big Beat een even meeslepend als veelzijdig tweede album.

****