Afgelopen week zaten Chris Frantz, Tina Weymouth, Jerry Harrison en David Byrne  broederlijk in de Amerikaanse tv-quiz Jeopardy.

Daarin krijgen de kandidaten geen vragen die zij  moeten beantwoorden, maar aanwijzingen waarbij zij het onderwerp ervan moeten raden en daarover vervolgens ook de juiste vraag moeten formuleren.

De vier stelden vragen over ‘Stop Making Sense’, het live-album dat deze week veertig jaar geleden uitkwam.

Een van de drie rondes van de quiz was in zijn geheel gewijd aan dat album en allerlei weetjes daarover.

Ze lieten de deelnemers onder meer raden naar de club waar hun eerste optreden plaatsvond, de regisseur van de concertfilm die van ‘Stop Making Sense’ werd gemaakt, het eerste nummer dat ze opnamen en hun grootste hit.

Dat zijn inderdaad niet de moeilijkste vragen, want niet alleen fans zullen de antwoorden erop weten. Tenslotte horen Talking Heads ondanks hun dwarse imago allang tot de Amerikaanse popadel. Als je echter toch twijfelt:

CBGB’s, Jonathan Demme, ‘Psycho Killer’ en ‘Burning Down the House’.

De vraag voor de gezellig ouderwets aandoende hoofdprijs van 2000 dollar (slechts zo’n 1850 euro) was nog wel verrassend: welke song staat op nummer 28 van de ‘500 Best Songs List’ van Rolling Stone?  De deelneemster wist echter het antwoord: ‘Once in a Lifetime’.

Of de vier het weer gezellig hebben met elkaar, blijft de vraag, maar wel is duidelijk dat ze bereid zijn ver te gaan voor het stimuleren van de verkoop van hun album en dat ze inclusief hun tegendraadse voorman Byrne hun eigenzinnigheid hebben afgezworen