Het regeringsplan om de btw op concertkaartjes te verhogen van zes procent naar negentien procent is funest voor poppodia en popfestivals. Dat vindt de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Popmuziek wordt bezocht door mensen uit alle lagen van de bevolking. De meesten van hen zijn bovendien jongeren die nog naar school gaan of studeren, óf net aan het werk zijn. Die zijn dus zeker niet erg kapitaalkrachtig.

De VNPF stelt dat poppodia al jarenlang ruim driekwart van hun eigen omzet verdienen en bij festivals ligt dat percentage waarschijnlijk nog hoger. De artiesten die op de poppodia staan, worden helemaal niet gesubsidieerd, aldus de VNPF.

Dat de popsector ook wordt meegenomen in de bezuinigingsronde van de overheid is doordat het nieuwe kabinet rekent met de traditionele, meestal zwaar gesubsidieerde podiumkunsten.

Vorig jaar leed bijna 60 procent van de poppodia verlies. De afgelopen drie jaar stegen de organisatiekosten van een popconcert dan ook met ruim 30 procent. De gages van de optredende artiesten blijven stijgen, terwijl de huren van de poppodia steeds meer in de richting gaan van marktconforme hoogte. Deze stijging is noodgedwongen doorberekend in de prijs voor een kaartje, waardoor de gemiddelde prijs voor een entreebewijs in drie jaar tijd met 35 procent toenam.

Verder daalde het gemiddelde bezoek per concert voor het eerst in vijf jaar met ruim 3 procent. Daardoor werden de kosten vaak niet terugverdiend en zo belandden veel poppodia in de rode cijfers.

Een btw-verhoging van zes naar negentien procent betekent dat een kaartje minimaal dertien procent duurder wordt. Daardoor zal het publiek wegblijven en de omzet verminderen, denkt de VNPF. Op lange termijn leidt dit tot een beperkter aanbod, het ontslag van medewerkers of eventueel zelfs het faillissement van poppodia.

Behalve de bezuinigingen van de rijksoverheid zullen ook de provincies en de gemeenten moeten bezuinigen, zodat de gevolgen voor de poppodia duidelijk voelbaar zullen zijn.

Eerder luidden de concertorganisatoren ook al de noodklok over de btw-verhoging. De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) riep staatssecretaris van cultuur, Halbe Zijlstra (VVD), op om de btw-verhoging te heroverwegen. Volgens de VVEM zou de verhoging van de btw wel eens de genadeklap kunnen zijn voor de evenementenindustrie.

Van de VVEM maken onder meer deel uit: Mojo Concerts, Gelredome en Amsterdam Arena.

Een bijdrage over het standpunt van de VVEM vind je elders op deze site.