Komende week doet de rechtbank in Haarlem uitspraak in een bodemprocedure tussen usenet community FTD en Stichting BREIN.

Directe aanleiding is de verspreiding van de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter via FTD. BREIN vindt FTD een belangrijke schakel voor mensen die illegale content op usenet zoeken. FTD stelt daartegenover dat zij niets met piraterij te maken heeft en binnen de grenzen van de wet blijftn. Er zijn op FTD namelijk geen directe links naar illegaal materiaal te vinden en verder wordt het systeem niet direct gebruikt om te downloaden.

Omdat ook internetproviders zich op het standpunt stellen dat zij het niet kunnen helpen dat internetgebruikers misbruik maken van de aan hen verstrekte voorzieningen zoals een internetverbinding, is de uitspraak er een met verstrekkende gevolgen.

Nederland neemt binnen Europa namelijk een uitzonderingspositie in door downloaden van illegaal geupload materiaal voor huishoudelijk gebruik niet te verbieden, met een uitzondering voor games en software. Kippenvel vat de zichzelf paradoxaal tegensprekende, inconsequente Nederlandse wetgeving zo samen: stelen is wél strafbaar, maar héling in veel gevallen niet.

Behalve de entertainmentindustrie zijn ook de artiesten als regisseurs, acteurs, popacts en gamemakers daar de dupe van. De omzet in de platenindustrie liep wereldwijd terug van 26 miljard in 2000 tot 19,7 miljard in 2009, een teruggang van ruim 24 procent.

De laatste jaren zijn ook games, films, t.v.-series en boeken populaire producten om te downloaden uit illegale bron. Dat komt door de steeds beter wordende internetverbindingen, die de grote bestanden goed aankunnen en door nieuwe manieren van uitwisselen. Grote bestanden worden opgeknipt, vanaf verschillende computers aangeboden en op hun bestemming weer samengevoegd of ze worden gecodeerd als tekstbestand en weer gedecodeerd als ze zijn gedownload.

Inmiddels is downloaden zo populair, dat velen het zien als een recht, omdat het bestand nu eenmaal toch op internet staat. Wie daartegen protesteert, is een zeur, of erger. Het besef dat men iets gratis pakt waarvoor in een winkel betaald zou moeten worden, ontbreekt volledig.

Landen als Frankrijk en Ierland kennen al een streng downloadverbod, maar in het Europees Parlement zijn behalve voorstanders van een strengere wetgeving ook tegenstanders te vinden. Die zeggen dat de privacy van internetgebruikers gevaar loopt, als controle op downloaden wordt uitgevoerd op het niveau van individuele IP-adressen.

Wrang is, dat deze discussie in Nederland al tien jaar wordt gevoerd zonder dat een stap wordt gezet. Nog navranter is dat in 2009 het rapport-Gerkens uitkwam, onder anderen geschreven door toenmalig VVD-kamerlid Fred Teeven. Dat rapport adviseerde een downloadverbod in te stellen.

Het onderwerp kwam echter op de lijst van controversiële onderwerpen na de val van het kabinet Balkenende IV, zodat VVD-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie geen actie hoeft te ondernemen. Die politieke spagaat maakt de ervaren Teeven moeiteloos.

Teeven schijnt zijn ambtenaren overigens wel te laten schrijven aan een notitie over de modernisering van het auteursrecht. Die notitie zou volgens plan begin 2011 naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Ook EU-commissaris Nelie Kroes van ICT heeft trouwens op modernisering van het Europese auteursrecht aangedrongen.

Eerdere berichten over downloaden, de aanhoudende crisis in de mzuiekindustrie en het ACTA-verdrag vind je elders op deze site.