Op zaterdag 20 november om 16:00 uur zal door heel Nederland één luide schreeuw te horen zijn, die ‘s avonds uitmondt in een massale gebeurtenis op het Amsterdamse Leidseplein.
Bovendien is er op maandag 21 november een grote protestmanifestatie in de Heineken Music Hall. Die wordt gepresenteerd door cabaretier/initiatiefnemer Freek de Jonge en is rechtstreeks te zien op Nederland 2.
Het land is op zaterdag en op maandag in de ban van de actie ‘Nederland schreeuwt om cultuur’. Bekende Nederlanders hebben zich schreeuwend laten fotograferen voor een affichecampagne. Ook zetten tenminste 61 steden lokale acties op, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen bijeen te brengen om letterlijk oorverdovend luid om cultuur te schreeuwen.
Groningen en Maastricht organiseren een massale fakkeltocht die uitloopt op een brandend vraagteken. De provincie Brabant zet een karavaan op langs vijf steden, zodat zo ongeveer om het uur een groepsschreeuw zal weerklinken. In Leeuwarden zullen deelnemers aan drie optochten zich naar een wilg in het stadscentrum begeven om daar kunstobjecten ‘aan de wilgen hangen’. Utrecht brengt een koor van drieduizend man op de been dat samen een pasgeschreven gedicht vertolkt en Rotterdam schakelt zijn haven in. Met hun stoomfluiten zullen schepen een havensymfonie uitvoeren.
Andere acties zullen duidelijk maken wat dreigt te verdwijnen door de bezuinigingen van 200 miljoen euro plus de verhoogde BTW-heffing van zes naar negentien procent.
De actie kent haar finale met een groot evenement in Amsterdam. Op het Leidseplein hopen de organisatoren tegen de avond 30.000 medestanders te groeperen.
De protestmanifestatie in de Heineken Music Hall heeft als motto ‘Leve de beschaving’. Die avond wordt volgens Freek de Jonge een ode aan de cultuur. Hij geeft als reden: ‘De cultuur is zo diep geworteld in onze samenleving, dat bezuinigingen erop als een minachting voor onze beschaving worden ervaren. We willen dat het kabinet zich nog eens buigt over de onevenredige bezuinigingsplannen.’
Ook de tv-omroepen die de manifestatie rechtstreeks uitzenden, slaan de handen in elkaar. Avro, VPRO, Vara, EO en NTR werken die avond samen.
Uiteraard is het de bedoeling dat den Haag deze protesten hoort. Dat zullend dan de leden van de Eerste Kamer moeten zijn, want zoals bekend werden de bezuinigingen én de BTW-verhoging gisteren aangenomen in de Tweede Kamer onder druk van de PVV.
Meer informatie? www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl