De Consumentenbond, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en FNV Kiem willen het bestaande thuiskopiestelsel uitbreiden.

Het downloaden van muziek voor eigen gebruik moet legaal blijven, maar ook uploaden moet legaal worden. Die laatste activiteit is nu bij wet verboden.

De drie bonden stellen voor om tot legalisering over te gaan als zeventig procent van alle thuiskopieën van internet komt. Vanaf dat moment zou een soort internetbelasting geheven moeten worden. Nu zou dat dertig procent zijn.

De bonden stellen dat door die voorstellen de consument buiten de sfeer van het strafrecht blijft.
Tegelijk moet volgens de bonden het thuiskopiestelsel worden aangepast aan deze tijd. Dat betekent niet langer een heffing op blanco dragers als cd en dvd, maar een vergoeding op apparatuur die muziek en films kan opnemen en afspelen als harddiskrecorders, mp3- en mp4-spelers en mobiele telefoons met geïntegreerde mp3-spelers.

Tegenstanders van de thuiskopieheffing zijn tegen een uitbreiding van de heffing op nieuwe dragers. Zij vinden elke verhouding tussen opslagcapaciteit en afdracht zoek en stellen dat het onmogelijk is vast te stellen welk bedrag geheven zou moeten worden op een moderne harde schijf van een terabyte vergeleken met een mp3-speler met een geheugen van 8 Gb.

Een ander bezwaar is volgens hen dat veel apparaten tegenwoordig niet meer één functie hebben, maar veel verschillende.
Op dit moment bieden Europese richtlijnen overigens niet de mogelijkheid voor lidstaten om uploaden van beschermd materiaal te legaliseren, hoewel dat voor downloaden wel kan. Daarom zouden alle belanghebbenden gezamenlijk tot een internetheffing voor privégebruik te komen, terwijl commercieel gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal verboden moet blijven, behalve als de rechthebbenden toestemming hebben gegeven voor gebruik van dat materiaal.