Muziek is door wetenschappelijk onderzoek opeens weer een stuk belangrijker geworden.

Onderzoekers van de McGill University in Montreal hebben namelijk ontdekt dat mensen van muziek houden om dezelfde reden dat ze van eten en/of seks houden. Zij publiceerden een artikel in het wetenschappelijke blad Nature Neuroscience op basis van onderzoek bij acht proefpersonen.

Die proefpersonen luisterden naar muziek, terwijl van hen hersenscans werden gemaakt. Die scans lieten zien dat meer dopamine werd aangemaakt tijdens het luisteren naar favoriete muziek dan tijdens het luisteren naar de muziek die door de andere proefpersonen was meegenomen. De hoeveelheden dopamine hadden een direct verband met de emoties en het prettige gevoel dat de muziek opriep.

Dopamine is een neurotransmitter die ervoor zorgt dat mensen genot, blijdschap en welzijn ervaren. De stof wordt overigens ook aangemaakt bij drugsgebruik, een nare gewoonte die in muziekkringen ook nog wel eens wordt gepraktiseerd.

Zelfs het vooruitzicht naar mooie muziek te kunnen luisteren zorgde tijdens dit onderzoek al voor een hoger dopamineniveau, net als bij het vooruitzicht op eten, seks en alweer …. drugs.

Voor liefhebbers van Kippenvel is het dan wel weer jammer, dat de onderzoekers het onderzoek uitvoerden op basis van verschillende soorten instrumentale muziek.

Zo luisterden deelnemers blijkbaar naar punk, klassiek, jazz, tango en doedelzakmuziek. Daarbij waren de populairste muziekstukken het Adagio for Strings van Barber, het tweede deel van Beethovens Negende Symphonie en Claire de Lune van Debussy. Vormen van popmuziek staan daar dan helaas weer níet tussen……..

Meer details, inclusief fragmenten van tijdens het onderzoek gebruikte muziek? http://www.mni.mcgill.ca/media/news/item/?item_id=170538