In de Engelse pers zijn de speculaties begonnen over de aanstaande verkoop van platenfirma EMI door beleggingsfirma Terra Firma’s voorman Guy Hands aan financier Citigroup. Daarna zou het label aan Amerikaanse investeerder kunnen worden verkocht voor naar schatting 1,5 miljard pond.
De Engelse krant The Guardian citeert een bron bij de Citigroup, die stelt dat de laatste fase in het al lang aanslepende drama snel nadert, omdat de partijen die eerder geld in EMI staken, dat niet opnieuw willen doen. Zij vermoedend at het bedrijf minder waard is dan de schulden. In dat geval zou Hands financieel in gebreke moeten blijven en valt EMI in handen van geldverstrekker Citigroup.
Guy Hands zou zinnen op een manier om snel af te komen van een van zijn slechtste investeringen. Terra Firma kocht EMI in 2007 voor 4,2 miljard pond (4,9 miljard euro) en kon die investering nooit terugverdienen.
Formeel zou dat die verkoop in maart kunnen plaatsvinden, als Terra Firma de rente op de leningen moet betalen. De hoogte van die lening bedraagt naar verluidt 3 miljard pond. Dat deed de investeerder onder tijdsdruk, gecreëerd door….. Citigroup.
De bank had hem naar eigen zeggen wijsgemaakt dat er nog een andere partij geïnteresseerd was in de aankoop en daarom betaalde Terra Firma ook de gevraagde prijs.
Hands spande later nog een rechtszaak aan in New York tegen Citigroup en eiste compensatie, maar verloor die.
Daarna probeerde Hands het tij van tegenlopende inkomsten te keren door grote bezuinigingen op personeelskosten door te voeren. Ook was hij van plande Abbey Road-studio’s te verkopen, maar dat draaide hij terug na de storm van protest die dat in Engeland deed ontstaan.
Allerlei artiesten verlieten het label de laatste jaren trouwens vanwege het vermeende harde karakter van Hands, onder wie Paul McCartney, de Rolling Stones en Radiohead. Ook dat deed de inkomsten geen goed.
Vorige week dook het verhaal al op dat Citigroup de helft van de schuld zou kwijtschelden in ruil voor zeggenschap over EMI.
Dan zou de bank de cd-tak verkopen voor 400 miljoen pond aan Warner Music en de EMI’s publishing-rechten voor 1,1 miljard pond aan een Amerikaanse investeerder, KKR. Dat laatste bedrijf heeft ook een aandeel in BMG Rights Management van het Duitse Bertelsmann.
Citigroup zou ook van plan zijn om surseance van betaling aan te vragen voor EMI, omdat het nog altijd verlies makende label zijn verplichtingen tegenover de bank toch niet zou kunnen nakomen.
Eerdere berichten over EMI en de column Verlangen naar onbeperkte houdbaarheid vind je in het dossier crisis in de platenindustrie.