Sinds 2004 steeg de digitale verkoop met 1000 %, maar in 2010 steeg de verkoop maar met zes procent. Dat is de helft van de stijging in 2009 en daarmee bevestigt het een trend van de laatste jaren.

Dat concludeert de internationale muziekfederatie Ifpi in haar Digital Music Report.

Daarom eist deze organisatie maatregelen tegen de muziekpiraterij.

In het rapport schrijft Ifpi dat 95% van het digitale muziekverkeer in de wereld in handen van internetpiraten. Volgens Zweedse onderzoeken zou bijvoorbeeld de verkoop van digitale muziek stijgen met 131% en de fysieke verkoop met 72%, als muziekpiraterij helemaal uitgebannen zou (kunnen) worden.

Wereldwijd zakte de omzet van de legale muziekmarkt sinds 2004 met 31%. Toch zijn er inmiddels meer dan 400 on-line verkooppunten voor muziek. Wereldwijd zijn nu bovendien al 13 miljoen tracks te downloaden of te beluisteren.

De legale digitale markt was in 2010 zo’n 3,4 miljard euro waard: dat is 29% van de totale omzet van de muziekindustrie.

Al deze cijfers worden min of meer tegelijk bekendgemaakt met het begin  van de jaarlijkse muziekbeurs Midem in Cannes. De toekomst van de muziekverkoop is daar uiteraard een belangrijk onderwerp.

Er werd aanvankelijk een hoop verwacht van online-winkels als iTunes, maar nu zet de muziekindustrie haar geld op diensten als Spotify, Slacker, Pandora, WE7 en Deezer.

De steeds beter wordende technologie en grotere populariteit van breedband maken een steeds groter aanbod van diensten mogelijk.

Het Zweedse Spotify heeft als gevolg hiervan bijvoorbeeld al 750.000 betalende abonnees.

Zweden wordt in het rapport trouwens als voorbeeld aangehaald. In dat land werd in 2009 nieuwe wetgeving van kracht die piraterij sterk aan banden legde. Dat leidde onmiddellijk tot een scherpe daling van illegale downloads en een stijging van legale verkoop. In 2010 ging dat effect echter teniet, omdat er te weinig daadwerkelijk vervolgd werd bij overtredingen.

Ifpi vraagt dan ook om scherpere wetten en navenante straffen. In het rapport wijst de organisatie op de daling in werkgelegenheid en de sterk kleiner geworden kansen voor jongere artiesten. Zo is sinds 2003 de omzet van debuutalbums in de wereldwijde top 50 met 77% gedaald.

Tijd over? Het volledige rapport is te lezen via: www.ifpi.org/content/section_resources/dmr2011.html

Meer artikelen over downloaden vind je in het Dossier Crisis in de platenindustrie.