Blootstelling aan te harde muziek is een van de belangrijkste oorzaken van tinnitus, ofwel hinderlijke oorsuizingen.
Onderzoekers van de universiteit van Texas schrijven in Nature dat ze erin geslaagd zijn ratten van tinnitus af te helpen met een vorm van hersentraining.
Het team van Navzer Engineer ging bij het onderzoek uit van de theorie dat tinnitus veroorzaakt wordt doordat in de hersenen te veel hersencellen afgestemd zijn geraakt op één specifiek type geluid, bijvoorbeeld een welbepaalde fluittoon. Zo zorgen die cellen ervoor dat de patiënt de fluittoon hoort, ook als die er niet is.
Engineer en zijn medewerkers probeerden de verkeerd afgestemd hersenen weer goed af te stemmen.
Wetenschappers hebben een eenvoudige methode om tinnitus bij ratten vast te stellen. Een tinnituspatiënt, of dat nu een mens is of een rat, hoort onophoudelijk een bepaalde toon. Hij kan dan niet goed meer onderscheiden wanneer die toon écht klinkt.
Tijdens de tinnitustest gingen de onderzoekers dan ook na of de ratten een bepaalde toon niet goed meer hoorden.
De onderzoekers lieten daarom ratten met tinnitus luisteren naar een groot aantal verschillende tonen, behalve de toon die hun tinnitus had veroorzaakt. Tegelijkertijd werd hun nervus vagus gestimuleerd. De stimulatie van deze hersenzenuw zorgde ervoor dat de hersenen tijdelijk vatbaarder voor aanpassingen.
De ratten ondergingen die training maar liefst driehonderd keer per dag gedurende achttien aaneengesloten dagen. Daarna vertoonden ze geen tekenen van tinnitus meer. De verbetering hield vervolgens minstens drie weken stand.
Engineer wil nu gaan nu onderzoeken of zijn therapie ook werkt bij mensen.
Meer info? www.msnbc.msn.com/id/41044597/ns/health-health_care