Vandaag deed de rechtbank in Haarlem uitspraak in de bodemprocedure die usenet FTD had aangespannen tegen de Stichting Brein.

FTD eiste een uitspraak waarin zou staan dat het usenetplatfom zich aan de regels van de wet hield als platform voor downloaders voor eigen gebruik. In antwoord daarop eiste BREIN een verbod.

De rechtbank wees de eis van FTD af. Op het internetforum staan namelijk verwijzingen naar bestanden op Usenet. Daarbij gaat het voornamelijk om ongeautoriseerde bestanden met films, muziek, games en boeken.

De rechtbank vonniste dat FTD er binnen een maand voor moet zorgen dat zij geen verwijzingen meer plaatst naar bestanden van bij BREIN aangesloten partijen op straffe van een dwangsom van 15.000 euro per dag met een maximum van 300.000 euro.

‘ FTD heeft gevorderd een verklaring voor recht dat – kort gezegd – downloaden voor eigen gebruik van muziek en films legaal is in Nederland. Een dergelijke verklaring is echter te algemeen.’, zo stelt de rechtbank.

Er is weliswaar ‘geen sprake van een link naar de bestanden op Usenet noch van een (andere) directe lijn naar de bestanden op Usenet.’ FTD verwijst namelijk alleen naar bestanden, aldus de rechter. ‘De gebruikers zorgen ervoor dat met copy/paste of de door hen geïnstalleerde NZB-knop het bestand wordt overgebracht.’

De rechter oordeelde dat het faciliteren van downloaden van illegaal aangeboden bestanden niet onrechtmatig is omdat de Nederlandse wetgever het downloaden uit illegale bron toestaat. Brein heeft de rechtbank er echter van overtuigd dat illegaal uploaden schade toebrengt aan rechthebbenden. ‘Daarbij komt, hetgeen ook niet door FTD is weersproken, dat zij inkomsten uit advertenties op haar website behaalt. Brein heeft onder verwijzing naar een rapport van RBB Economics (productie 25 bij dupliek in conventie/repliek in reconventie) voorts voldoende onderbouwd dat inbreuk op auteursrechten schade voor de belanghebbenden oplevert. FTD heeft bij conclusie van dupliek in reconventie ook niet (meer) weersproken dat uploaden schade kan opleveren. Anders dan FTD is de rechtbank van oordeel dat die schade wel degelijk in verband staat met de handelwijze van FTD.’

FTD heeft verklaard, teleurgesteld te zijn over het vonnis. ‘Wij waren oprecht van mening dat wat FTD deed, binnen de Nederlandse wet legaal was’, zei FTD-directeur Ronald Sievers. ‘Helaas beslist de rechtbank nu anders. We onderzoeken de mogelijkheden voor hoger beroep.’

Verder is Brein-directeur Tim Kuik niet te ver gegaan bij zijn oordeel over FTD. “De rechtbank is van oordeel, dat het Kuik vrijstond de handelwijze van FTD aan de kaak te stellen en het standpunt van Brein daarover mede te delen. Van lichtvaardigheid is daarbij – gelet op eerdere rechterlijke uitspraken, waarnaar ook in het artikel wordt verwezen – geen sprake.”

Stichting BREIN stelt, dat deze uitspraak precedentwerking heeft. ‘Het principe dat je met je website of dienst niet structureel gebruik mag maken van illegale bestanden geldt dus niet alleen voor Internet maar ook voor Usenet’, zo zei Kuik. ‘BREIN zal andere websites en diensten die hetzelfde doen ook aanspreken, ongeacht het technische protocol dat ze voor hun illegale zakenmodel gebruiken.’ Interesse in de volledige uitspraak? http://jure.nl/BP3757