Nu Stichting BREIN de zaak tegen usenet FTD gewonnen heeft, bezint de bestrijder van illegale software zich op stappen tegen cyberlockers. Die zijn de laatste jaren snel populairder geworden. Ongeveer vijftig procent van alle downloaders van illegale software doet dat namelijk via dit soort websites.
Dat komt door de manier waarop deze sites opereren. Internetgebruikers kunnen bestanden naar cyberlockers uploaden. Daarbij wordt hen een link toegekend die zij zelf op een website kunnen zetten. Via die link kunnen anderen zo’n bestand vervolgens downloaden. Daarom worden ze ook wel filehosters genoemd.
Ook zijn er, die grote bestanden versturen van persoon naar persoon. Deze kunnen bovendien niet worden doorzocht door zoekmachines als Google. Daarbij kan een bestand worden verstuurd naar één e-mailadres, maar ook naar vele tegelijk. Daardoor ontstaat dan toch weer een community.
Omdat het vonnis van 9 februari j.j. van de rechtbank in Haarlem tegen FTD zich richt tegen het structureel en stelselmatig gebruik maken van de beschikbaarheid van illegaal materiaal ziet Stichting BREIN kansen voor rechtszaken tegen cyberlockers.
Welke sites de stichting daarbij op het oog heeft, blijft geheim. Het noemen van namen zou namelijk als reclame voor die sites kunnen werken en dat zo in ieder geval op de korte termijn een tegengesteld effect hebben.
Eerdere berichten over cyberslockers, andere vormen van illegaal downloaden en Stichting BREIN vind je in het Dossier Crisis in de platenindustrie.