De Volkskrant berichtte op woensdag 16 februari in ‘Componist spekt eigen zak dankzij Buma/Stemra’ dat een componist in 2009 ruim 2 miljoen euro ontving van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hij gebruikte het pseudoniem Martin Kingshaw.
De Volkskrant beschikt over een onderzoeksrapport van KPMG, opgesteld op verzoek van Buma/Stemra naar aanleiding van deze betaling om zo eventueel misbruik aan te tonen of uit te sluiten.
Tijdens dat onderzoek bleek dat Martin Kingshaw een pseudoniem is van Paul Gulmans. Hij is directeur en mede-eigenaar van M&I-publishing, een dochter van M&I Holding.
Een andere dochter is SoundAware, het bedrijf maakt dat software maakt voor Buma/Stemra. Deze software wordt gebruikt om te bepalen hoe vaak en hoe lang bepaalde muziek is gedraaid op radio of televisie. De resultaten van deze tellingen zijn de basis voor de hoogte van de betalingen aan de rechthebbenden.
Het rapport van KPMG concludeert dat M&I Publishing op grote schaal achtergrondmuziek levert voor tekst-tv. Dat zijn de pagina’s die dag en nacht op Nederland 1, 2 en 3 worden uitgezonden als er geen andere programmering is, een soort selectie met headlines uit teletekst.
Hij verdiende dat bedrag vooral met door hem gecomponeerde muziek die werd gebruikt tijdens nachtuitzendingen op Nederland 1,2 en 3.
KPMG kon niet bewijzen dat er sprake was van misbruik. Het uitgekeerde bedrag werd dus nooit teruggevorderd. Buma/Stemra paste als gevolg van het onderzoek wel de tarieven aan die worden uitgekeerd voor het uitzenden van muziek tijdens tekst-tv.
Het rapport is verder kritisch over de houding van de directie van Buma/Stemra. Zij zou hebben geweten van de ‘verwevenheid tussen M&I Publishing en SoundAware’, maar zou geen initiatieven hebben genomen om ze te beëindigen.
Veel leden van Buma/Stemra zijn er bovendien boos over dat het bestuur van Buma/Stemra de uitkomsten van het onderzoek niet heeft gepubliceerd.
Diverse componisten verklaarden anoniem tegen de Volkskrant dat Buma/Stemra een financiële ‘ black box’ is.
Al sinds 2004 krijgen veel componisten veel minder minder geld uitgekeerd. Dat is ook het jaar waarin Buma/Stemra de software van SoundAware begon te gebruiken.
Klachten over het systeem werden door Buma/Stemra genegeerd, maar als ze klaagden na ontvangst van het overzicht van hun uitbetaling, kregen ze ‘ altijd’ extra geld.
Paul Gulmans wilde geen commentaar geven, ondanks herhaalde pogingen van de Volkskrant hem te laten reageren.
De Volkskrant berichtte al eerder kritisch over Buma/Stemra. Dat bericht vind je elders op deze site.