Over het geluid op popfestivals wordt vaak geklaagd, tenminste door mensen die niet voor de kermis eromheen gaan.
Vaak verwordt het geluid vanaf het podium tot een dof gebonk waarin geen hoge toon meer te horen is.
Als het aan Deense onderzoekers gaat dat veranderen. Zij bedachten een systeem waarbij je mobiele telefoon als luidspreker fungeert. Die vult het geluid dan aan.
De telefoon ontvangt het signaal daarvoor van een speciale zender. Het wordt verstuurd als FM-radiosignaal, want als het via het reguliere gsm-netwerk zou worden verstuurd, lopen de kosten voor festivalgangers op tot astronomische hoogte.
Een mobiele telefoon moet dus wel een ingebouwde FM-ontvanger om voor deze nieuwe technologie geschikt te zijn.
Ook in die gevallen moesten de onderzoekers nog een mogelijkheid overwinnen: live-geluid verplaatst zich veel trager dan radiosignalen. Dat zou betekenen dat de hoge tonen uit je telefoon steeds verder voor zouden lopen op de muziek vanaf het podium.
Een in de telefoon ingebouwde gps-ontvanger kan die moeilijkheid oplossen. Die berekent namelijk de afstand tot het podium en dan kan de telefoon precies een even lange vertraging inbouwen bij het weergeven van de muziek.
Bij een test op een Deens festival bleek dit systeem goed te werken, als de luisteraar tenminste meer dan zestig meter van het podium zat. Ook moest de ingebouwde vertraging met de hand bijgesteld worden om de hoge klanken helemaal synchroon te laten lopen met het podiumgeluid.
Als de onderzoekers erin slagen ook die aanpassingen automatisch te laten verlopen, zit daar vast muziek in……..