Bij onze zuiderburen is een stormpje opgestoken vanwege de door de regering voorgestelde maximaal toegestane hoeveelheid decibellen bij concerten en in discotheken.
Grote concertorganisatoren protesteren tegen het maximum van 100dB. Zij vinden dat te weinig. Toch hebben zij al eerder concessies binnengesleept, gedaan door de verantwoordelijke minister.
Zo wordt het geluid gemeten over een uur in plaats van over het oorspronkelijk aangekondigde kwartier.
Door die 100 dB zou Vlaanderen beschikken over de strengste geluidswetgeving van Europa, terwijl Frankrijk 15 dB toestaat en Engeland zelfs 107. Nederland en Denemarken houden het op 103 dB.
Bovendien verplicht de Vlaamse wet het gratis verstrekken van oordopjes aan bezoekers en dat kan een forse extra kostenpost opleveren. Dat is op zich nog een reëel argument, maar de andere worden er door de sector met de haren bijgesleept.
Zo zouden oordopjes voor een vals gevoel van veiligheid zorgen, terwijl het verkeerd inbrengen ook kan leiden tot gehoorschade en er grote verschillen in kwaliteit bestaan tussen de verschillende merken en types. Tenslotte wijzen de belanghebbenden ook nog op de administratieve rompslomp deze geluidsbeperkende maatregelen met zich meebrengen.
Wij van Kippenvel vinden het allemaal gelegenheidsargumenten, want wij herinneren er nog maar even aan dat bij een geluidsniveau van 80dB in Nederland gehoorbescherming verplicht is tijdens het werk.
Verder loopt de schaal waarmee decibellen worden gemeten niet op zoals gewone getallen, maar werkt die met een soort verdubbeling die alle logica tart.
Elke drie dB meer halveert de tijd dat je zonder gehoorschade naar dit geluid kunt luisteren.
Een toename van 3 dB van het geluid komt namelijk overeen met een verdubbeling van het volume. Bij zo’n verdubbeling halveert de lengte van de periode dat je eraan blootgesteld mag zijn als je gehoorschade wilt voorkomen: bij 83 dB(A) is maximaal 4 uren toegestaan, 86 dB(A) twee uur, 89 dB(A) een uur, 92 dB(A) een half uur, 95 db(A) een kwartier, 100 dB vijf minuten. Daarboven treedt direct gehoorschade op.
Gevolgen zijn lawaaidoofheid, waarbij vooral medeklinkers niet meer van elkaar kunnen worden onderscheiden en het risico op levenslange oorsuizingen.
Als je dan bovendien weet dat per jaar ongeveer 20.000 jongeren blijvende gehoorschade oplopen, kun je zelf ook je conclusies wel trekken, want dat zal in Vlaanderen toch niet anders zijn.
Wij zijn dan ook al heel lang voor een drastische beperking van het geluidsniveau bij livemuziek, want wat die mixers ervan maken grenst maar al te vaak aan sadisme. Misschien echter is het simpelweg het gevolg van doofheid als gevolg van….. juist!
Wij hebben echter geen enkele behoefte aan voortijdige doofheid, noch aan ingewanden die los door onze romp heen en weer stuiteren, hoewel ze dat dan doen op de maat van de muziek en door de bassen weggedrukte hoge tonen en andere nuances die muziek zo interessant maken.
Omlaag met dat volume dus!
Andere stukken over geluidsniveaus, decibellen, het Nederlandse Convenant Gehoorschade en de column …. en huiver! vind je elders op deze site.