Het conflict tussen de de organisator van de jaarlijkse Grammy-uitreiking en een groep artiesten begont al in april van dit jaar, maar komt nu in een nieuwe fase.

Na de bekendmaking door de National Academy of Recording Arts and Sciences dat een aantal categorieën zou worden afgeschaft, ontstond protest onder latin jazzmuzikanten.

Zij vonden dat zij er de dupe van waren dat de het vor ons onvoorstelbare aantal van 109 verschillende soorten Grammy’s werd teruggebracht tot 78. De Grammy’s voor Tejano, Nortena en Zydeco, eigentijdse folk, Hawaïaanse en Indiaanse muziek. Die gingen alle op in de categorie Roots.

Zij zeiden dat zo de  etnische muziek erg hard wordt getroffen. Woordvoerder werd de in Nederland vermoedelijk geheel onbekende latin jazzmuzikant Bobby Sanabria.

Hij kreeg steun van onder anderen Carlos Santana en Paul Simon, maar de National Academy of Recording Arts and Sciences veranderde niet van gedachten en daarom stapt Sanabria nu naar de rechter samen met Mark Levine en enkele anderen.

Zij stellen onder meer dat het niet langer toekennen van Grammy’s ervoor zorgt dat het voor atiesten uit de opgeheven genres veel moeilijker wordt om erkenning te krijgen.

Naast Sanabria en Levine zijn nog twee jazzmuzikanten naar de rechter gestapt. De artiesten nodigen anderen uit zich bij hen aan te sluiten.

Eerder noemde Sanabria het besluit een subtiele vorm van racisme en eiste hij behalve het ongedaan maken van de maatregel ook het aftreden van topman Neil Portnow.

De National Academy of Recording Arts and Sciences liet in een reactie weten de rechtszaak ‘frivool’ en ‘ongegrond’ te vinden en verwacht het proces dan ook te winnen.

Eerdere berichten over dit geschil vind je in de categorie Nieuws en op:

www.rollingstone.com/music/news/paul-simon-and-carlos-santana-protest-new-grammy-rules-20110527

www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-13562604