Na het bekend worden van het standpunt van de Consumentenbond, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en FNV KIEM tegen het downloadverbod regent het reacties van andere belangenorganisaties.

Buma/Stemra is juist voor het downloadverbod dat staatssecretaris Teeven in voorbereiding heeft. Ook het Nederlands Uitgevers Verbond (NUV), de Nederlandse Vereniging Van Filmverhuurders (NVF), de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducten (NVS) en Nederlandse Vereniging voor de Platen Industrie  (NVPI)zijn ervoor.

Hun belangrijkste argumenten zijn uiteraard enerzijds de bescherming van artiesten, componisten en schrijvers, maar anderzijds ook die van de individuele uploader. Die overtreedt immers ook nu al de wet.

Een uitspraak van het Europese Hog van Justitie lijkt echter roet in het eten te gooien.

In een uitstpraak stelt het Hof dat Europese lidstaten internetproviders niet kunnen verplichten een filter in te bouwen tegen illegale downloads via ‘peer-to-peer’-netwerken.

De Belgische auteursrechtenorganisatie had dat al in 2004 geëist van Scarlet, een dochter van provider Belgacom.

Het Hof motiveert dat onder meer met een verwijzing naar een Europese richtlijn uit 2000. Die verbiedt elke algemene verplichting voor providers om toezicht uit te oefenen op de informatie die via hun netwerk versluisd wordt.

Bovendien zou de verplichting Scarlet dwingen een ‘permanent, duur en ingewikkeld informaticasysteem in te voeren dat alleen door het bedrijf wordt bekostigd.’ Verder hebben internetgebruikers recht op de bescherming van hun persoonsgegevens en op de vrijheid om informatie te ontvangen en te verstrekken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd……